Proziaki ze szpinakiem i fetą

Proziaki ze szpinakiem i fetą

Dodano:   /  Zmieniono: 
Proziaki ze szpinakiem i fetą
Proziaki ze szpinakiem i fetą

Skład

  • 50 dag mąki pszennej
  • około 300ml maślanki naturalnej
  • po łyżeczce sody, cukru i soli
  • 25 dag szpinaku mrożonego
  • opakowanie sera fety 
  • 5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Zaczynamy

Szpinak podsmażamy na patelni  z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, aż odparuje z niego cała woda i zrobi się miękki. Na koniec wrzucamy do niego pokrojoną w kawałki fetę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej sól, sodę i cukier. Na koniec wlewamy stopniowo, po trosze maślanki i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego wałek i kroimy na niewielkie części równej grubości. Z każdej z nich formujemy placek (powinna ich wyjść parzysta liczba). Na połowę placków wykładamy farsz ze szpinaku i przykrywamy pozostałą połową placków. Dociskamy brzegi. Powstałe, faszerowane placki smażymy na suchej patelni na niewielkim ogniu z obydwu stron (około 4 minuty na jedną). Podajemy na ciepło lub zimno. Świetnie smakują z sosem czosnkowym. Czytaj także:
Proziaki ze szparagami i fetą

Czytaj także