Skład
Na farsz
-
ok. 300g mięsa mielonego wieprzowego
-
2 średnie ostre papryczki
-
1 duża papryka
-
100ml przecieru pomidorowego
-
1 puszka pomidorków (rozdrobnionych)
-
4 ząbki czosnku
-
1 puszka czerwonej fasoli
-
1 duża czerwona cebula
-
papryka słodka/ostra w proszku,
-
1/2 cytryny
-
1/2 puszki kukurydzy
-
10 dag tartego żółtego sera
-
100g ugotowanego ryżu
-
opakowanie suszonej kolendry
- kminek, zioła prowansalskie
Na pastę z fasoli
-
2 puszki ciemnej fasoli
-
1/2 cebuli
-
4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
Dodatkowo
-
tortille (około 12 sztuk)
Przygotowujemy farsz. Kroimy cebulę, paprykę czerwoną, ostre papryczki w kosteczkę, i podsmażamy razem z mięsem. Mięso podczas smażenia rozdrabniamy widelcem, dodając przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku,łyżkę kminku i papryki słodkiej w proszku. Do usmażonego mięsa dodajemy przecier wraz z pomidorami z puszki i redukujemy sos. Kiedy zobaczymy oznaki prawidłowej struktury sosu (zacznie gęstnieć) wsypujemy odcedzoną puszkę czerwonej fasoli i kukurydzę. Na koniec gotowania dodajemy sok z ćwiartki cytryny i startą skórkę cytryny (z około 1/2 cytryny). Na koniec przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem do smaku, a także wsypujemy opakowanie suszonej kolendry oraz ryż. Przygotowujemy pastę z fasoli: wszystkie składniki rozdrabniamy w malakserze (ewentualnie ucieramy łyżką, po wcześniejszym rozdrobnieniu czosnku i cebuli). Tortille smarujemy pastą z fasoli, a następnie wykładamy na nią farsz z mięsa mielonego. Zwijamy, a następnie tniemy na mniejsze kawałki, które układamy na talerzu. Wierzch możemy udekorować listkami bazylii. Burrito podajemy z gęstym jogurtem, np. greckim. Możemy także podawać burrito w wersji obiadowej - na ciepło; wówczas tortillę przed nałożeniem farszu podgrzewamy na suchej patelni, rolujemy ją, ale nie tniemy na kawałki. Podajemy także z jogurtem.