Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków

Dodano: 
Placki z gotowanych ziemniaków
Placki z gotowanych ziemniaków
Placki z gotowanych ziemniaków to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z obiadu dzień wcześniej.

Skład

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Zaczynamy

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez maszynkę lub praskę.Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i pieprzu i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy 3 rulony, każdy kroimy na plasterki, które rozpłaszczamy tworząc placki. Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor, z obydwu stron. Placki świetnie smakują same, ale możemy je także podawać np. z kwaśną śmietaną.

Czytaj także