Skład
-
szklanka mąki
-
1 jajko
-
łyżka cukru wanilinowego
-
łyżka wiórków kokosowych
-
łyżeczka sody oczyszczonej
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
około 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-
puszka ananasów
-
olej do smażenia
-
1/2 tabliczki białej czekolady
Zaczynamy
Ananasy wyjmujemy z puszki i odsączamy na papierowym ręczniku. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej jajko, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy. Do masy dodajemy następnie tyle jogurtu naturalnego aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany (nie powinno być zbyt rzadkie!). Krążki ananasa maczamy w cieście, a następnie smażymy na patelni z minimalną ilością oleju na złoty kolor, z obydwu stron. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej/lub w mikrofalówce i cienkimi strużkami polewamy usmażone ananasy.