Skład
-
1 duże pętko kiełbasy wiejskiej
-
2 garści świeżego szczawiu
-
1 kostka rosołowa
-
1 marchewka
-
2 ząbki czosnku
-
pół cebuli
-
łyżeczka majeranku
-
łyżka ziół prowansalskich
-
sól i pieprz do smaku
-
200 ml śmietany
-
jajka na twardo
Zaczynamy
Do garnka wlewamy około 1l-1,5l zimnej wody. Kiełbasę kroimy w plasterki, marchewkę także. Cebulę i czosnek w drobną kosteczkę i lekko podsmażamy na patelni. Do zimnej wody dodajemy kiełbasę, marchewkę i podsmażone czosnek i cebulkę, dodajemy przyprawy a także kostkę rosołową i zaczynamy gotować. Gotujemy około 1 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojony w paski szczaw. Zagotowujemy ponownie i podprawiamy śmietaną (najlepiej do kubeczka ze śmietaną dodać kilka łyżek zupy, rozprowadzić w kubeczku, a następnie mieszankę wylać do garnka z zupą - zapobiegnie to zważeniu się śmietany).Gotowy barszcz podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.