Skład
-
1 opakowanie makaronu typu insalatonde
-
średnia cebula: 1 szt.
-
brokuł, umyty: 1 szt.
-
jajka: 2 szt.
-
1 pierś z kurczaka
-
1 cytryna
-
1 papryczka chili
-
200g sera żółtego
-
małe pomidory: 175 g
-
śmietanka 12%
-
mozzarella: 1 szt.
-
sól, pieprz, cukier

Zaczynamy
Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno papryczkę chili, ścieramy skórkę z cytryny i przekładamy do mięsa zalewając 50ml oliwy. Mięso solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy łyżkę cukru. Odkładamy mięso na 15 minut, następnie smażymy je na patelni z pokrojoną drobno cebulą. W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W odzielnym garnku, również gotujemy lekko osoloną wodę. Po doprowadzeniu jej do wrzenia, wrzucamy do niej pokrojonego w małe różyczki i umytego brokuła. Blanszujemy go we wrzącej wodzie do 3 minut, następnie odcedzamy i hartujemy, zalewając zimną wodą. Pomidorki, myjemy i kroimy na połówki. 150ml śmietany przelewamy do misy, ścieramy do niej na drobnych oczkach 200g żółtego sera i wbijamy 2 małe jajka. Całość energicznie mieszamy dodając sól, pieprz, ewentualnie zioła prowansalskie. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, zalewamy sosem, układamy brokuła, pomidorki i na spód krojąc w plastry mozarellę. Zapiekankę pieczemy ok. 20minut w 180C.