Cynamonowe pierożki z jabłkami i twarogiem

Cynamonowe pierożki z jabłkami i twarogiem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Cynamonowe pierożki z jabłkami i twarogiem
Cynamonowe pierożki z jabłkami i twarogiem

Skład

  • 3 szklanki mąki
  • ok.250-300ml ciepłej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • słoiczek przesmażonych jabłek z cynamonem (przepis tu)
  • 20 dag twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego

Zaczynamy

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, oliwę, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę. Przygotowujemy masę serową; mieszamy ser z cukrem i śmietaną. Następnie ciasto wałkujemy, i wykrawamy z niego kółka (można użyć szerokiej szklanki lub innego okrągłego naczynia). Nakładamy na nie miejscowo po łyżeczce twarogu i jabłek, następnie przykrywamy drugim kółkiem z ciasta, sklejamy brzegi, naciskając je widelcem. Pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż wypłyną na wierzch.Przed podaniem polewamy je jogurtem naturalnym i posypujemy cynamonem.

Czytaj także