Skład
-
3 szklanki mąki
-
ok.250-300ml ciepłej wody
-
2 żółtka
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
szczypta soli
-
słoiczek przesmażonych jabłek z cynamonem (przepis tu)
-
20 dag twarogu półtłustego
-
3 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
Zaczynamy
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, oliwę, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę. Przygotowujemy masę serową; mieszamy ser z cukrem i śmietaną. Następnie ciasto wałkujemy, i wykrawamy z niego kółka (można użyć szerokiej szklanki lub innego okrągłego naczynia). Nakładamy na nie miejscowo po łyżeczce twarogu i jabłek, następnie przykrywamy drugim kółkiem z ciasta, sklejamy brzegi, naciskając je widelcem. Pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż wypłyną na wierzch.Przed podaniem polewamy je jogurtem naturalnym i posypujemy cynamonem.