Naleśniki po hawajsku

Naleśniki po hawajsku

Dodano:   /  Zmieniono: 
Naleśniki po hawajsku
Naleśniki po hawajsku

Skład

Na naleśniki

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić pszenną)
  • ok. 1 szklanki mleka
  • ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli i pieprzu

Na farsz
  • 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • kilka plasterków szynki
  • ananas z puszki w plastrach
  • mozzarella
  • pomidor

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy oliwę, sól i pieprz a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.
Przecier pomidorowy i ketchup mieszamy ze sobą. Usmażone naleśniki smarujemy sosem pomidorowym i układamy na środku każdego z nich kolejno: plasterek szynki, plasterek ananasa i mozzarelli, a także plasterek pomidora,  składamy kwadratową sakiewkę. Przygotowane w ten sposób naleśniki odsmażamy na delikatnie posmarowanej olejem patelni przez kilka chwil z obydwu stron, tak aby mozzarella się rozpuściła.
Gotowe naleśniki podajemy z jogurtem naturalnym/ sosem czosnkowym i pikantnym sosem (u nas paprykowy). Dekorujemy natką pietruszki.

Czytaj także