Skład (na ok. 10 placuszków)
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
-
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 duże jajko
-
1 niepełna szklanka maślanki o smaku straciatella
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżki kakao
-
szczypta soli
-
kilka mandarynek
-
200ml śmietany kremówki 30%
-
1 niepełna łyżka cukru pudru
Zaczynamy
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy cukier, jajko, kakao, olej, szczyptę soli i stopniowo maślankę, mieszamy rózgą (ciasto powinno być dość gęste). Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie smażymy w miarę równej wielkości placuszki (najlepiej na suchej patelni, lub z minimalną ilością oleju).Kremówkę ubijamy, gdy będzie już sztywna dodajemy do niej cukier puder i mieszamy. Mandarynki obieramy, oddzielamy cząstki, można także zdjąć z nich błonki. Na lekko przestygniętych plackach układamy mandarynki, przykrywamy warstwą bitej śmietany i tak postępujemy aż do wyczerpania składników. Wierzch także dekorujemy śmietanką i mandarynkami.