Naleśniki z mięsem mielonym i szpinakiem

Naleśniki z mięsem mielonym i szpinakiem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Naleśniki z mięsem mielonym i szpinakiem
Naleśniki z mięsem mielonym i szpinakiem

Skład

Na naleśniki
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić pszenną)
  • ok. 1 szklanki mleka
  • ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli i pieprzu
Na farsz
  • 400g mięsa mielonego dobrej jakości
  • 1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (400g)
  • 1 średnia cebula
  • 50ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz ziołowy
  • 1/2 szklanki tartego sera żółtego
Na sos czosnkowy
  • 200ml jogurtu greckiego
  • 8 ząbków czosnku

Zaczynamy

Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy oliwę, sól i pieprz a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.

Przygotowujemy farsz. Mięso smażymy na patelni wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i czosnkiem (3 ząbki). Gdy mięso nabierze brązowego koloru dodajemy do niego szpinak i dusimy całość aż woda ze szpinaku odparuje, a mięso stanie się miękkie. Dodajemy wówczas na patelnię kremówkę, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także wsypujemy ser żółty - mieszamy aby się połączył z całością.
Tak przygotowanym farszem przekładamy naleśniki. Dowolnie zwijamy - możemy je ponownie odsmażyć, ale nie jest to konieczne.  Przed podaniem polewamy wierzch sosem czosnkowym, który przygotowujemy z jogurtu greckiego i pozostałego czosnku.

Czytaj także