Sernik z gruszkami

Sernik z gruszkami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Sernik z gruszkami
Sernik z gruszkami

Skład

Ciasto 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny/masła
  • 1 jajko  
 Masa serowa
  • 6 jaj
  • 50 dag sera białego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru

Zaczynamy

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny. 
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser z masłem mielimy przez maszynkę lub praskę. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Biała ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15 minut.
W tym czasie obieramy gruszki, kroimy je na pół, wycinamy z nich gniazda nasienne. Na wierzchu każdej nacinamy kilka pionowych pasków.
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzch układamy połówki gruszek (nie wciskamy ich mocno w ser, gdyż ten podrośnie i może nam zakryć gruszki). Pieczemy około 50minut w temp. 180C.

Czytaj także