Muffiny na słodko

Muffiny na słodko

Dodano:   /  Zmieniono: 
Muffiny na słodko
Muffiny na słodko

Składniki

  • 150 g białego sera
  • 160 g banana
  • 50 g daktyli
  • 18 g żurawiny 
  • 3 białka
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki mleka migdałowego
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 5 łyżek otrębów
  • owoce goji
  • szczypta soli

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szykujemy dwie miski. Do jednej z nich wrzucamy oddzielone białka, a do drugiej żółtka. Do miski, w której są żółtka dodajemy biały ser i rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy płatki, otręby. Całość dokładnie mieszamy. Kroimy banana oraz daktyle, wrzucamy do blendera, dolewamy mleko i blendujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do miski, gdzie był wcześniej przygotowany ser, płatki oraz otręby. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Dosypujemy żurawinę, kakao oraz miód. Przechodzimy do ubijania białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy białka mamy już ubite, dokładamy je do przygotowanej wcześniej masy. Obie masy łączymy, mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do foremek (napełniając do 3/4 wysokości). Na wierzch muffinek kładziemy owoce goji. Foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min (obserwując babeczki).

Czytaj także