Czekoladowe placuszki w sosie wiśniowym

Czekoladowe placuszki w sosie wiśniowym

Dodano:   /  Zmieniono: 
Czekoladowe placuszki w sosie wiśniowym
Czekoladowe placuszki w sosie wiśniowym

Skład (na około 15 sztuk)

  • 2 jajka
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 225 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 50 dag wiśni
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Zaczynamy

Wiśnie drylujemy, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos z wiśni się zredukuje (około 40 minut). Jeżeli nadal będzie zbyt rzadki, dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekka studzimy. W misce roztrzepujemy widelcem jajka. Dodajemy serek i cukier i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wszystko razem mieszamy.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli jest rzadsze - wówczas dodajemy nieco więcej mąki. Placuszki smażymy na teflonowej patelni, z minimalną ilością oleju.Usmażone placuszki podajemy z sosem wiśniowym, najlepiej smakują podane na ciepło.

Czytaj także