Bakaliowe muffinki piernikowe

Bakaliowe muffinki piernikowe

Dodano:   /  Zmieniono: 
Bakaliowe muffinki piernikowe
Bakaliowe muffinki piernikowe

Skład

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1 szklanka rozpuszczonej margaryny Palma marki Bielmar
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki czarnej herbaty
  • 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 250ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Zaczynamy

Herbatę zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka miksujemy z miodem, rozpuszczoną margaryną, oraz chłodną przecedzoną herbatą. Następnie do powstałej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i przyprawą do piernika. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i całość delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki, ponownie mieszamy.

Ciastem napełniamy papilotki do muffinek, pieczemy około 20-30minut w temp. 180C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, miksujemy jeszcze przez chwilę. Krem przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy wierzch ostudzonych muffinek.

Czytaj także