Makowa róża z migdałami

Makowa róża z migdałami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Makowa róża z migdałami
Makowa róża z migdałami

Skład

Na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Na masę makową:

  • 40 dag maku
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 dag drożdży świeżych
  • opcjonalnie mogą być rodzynki, orzechy

Dodatkowo:

  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  •  garstka migdałów

Zaczynamy

Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.

Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy przez około 10-15minut, ciasto wychodzi dość klejące). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Przygotowujemy mak. Moczymy go, mielimy przez maszynkę 2-3 razy. Do tak przygotowanego dodajemy cukier, żółtka, kruszymy drożdże i dodajemy ubite białka. Całość mieszamy (wyrabiamy ręką).

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek, wałkujemy go na placek, który smarujemy makiem. Rolujemy go, a następnie kroimy na równej długości kawałki, które układamy pionowo w tortownicy, aż do wypełnienia całego wolnego miejsca (mogą być dość ścisło ułożone). Pieczemy w temp. 180C przez około 40minut.

Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu polewamy wierzch ciasta strużkami rozpuszczonej białej czekolady i posypujemy pokrojonymi w słupki migdałami (można je uprzednio obrać ze skórki).

Czytaj także