Lekka, wiosenna sałatka. Idealna na kolację.
Składniki (2 porcje):
- garść rukwi wodnej
- 4 młode ziemniaki
- 12 zielonych szparagów
- 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- 6 plastrów camemberta
- garść botwinki
- koperek
- papryczka chilli
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 2 łyżeczki octu winnego
- oliwa
- sól
- pieprz
Czas przygotowania:
ok.30 min
Przygotowanie:
Młode ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy), wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy.
Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, które wyrzucamy. Pozostałe szparagi kroimy na pół.
Rwiemy lub kroimy plastry szynki na węższe paski i owijamy nimi wszystkie szparagi. Wrzucamy na 2-3 minuty na rozgrzaną patelnię grillową.
Botwinkę siekamy w drobne paski.
W szklance lub miseczce mieszamy musztardę z octem, odrobiną soli i pieprzem. Powoli dodajemy oliwę aż do uzyskania pożądanej konsystencji (powinno być około 3-4 razy tyle oliwy co octu). Dodajemy część posiekanego koperku.
Wykładamy na talerz umytą rukiew wodną, ugotowane ziemniaki pokrojone na ćwiartki, na nich ser camembert i grillowane szparagi w szynce.
Całość posypujemy botwinką, resztą koperku i posiekanym chilli (ok. 1/2 papryczki - ale każdy może dać tyle, ile lubi).
Polewamy przygotowanym sosem.