Topinambur to bardzo stare, ale mało znane polskie warzywo. Można go jeść na surowo, pieczony i gotowany. Świetnie sprawdza się właśnie w formie zupy, ale też jako dodatek do dań głównych, sałatek, przystawek czy nawet deserów ze względu na swój słodkawy smak.
Składniki (4 porcje):
- 1 kg topinamburu
- 0,5 kg ziemniaków
- 200 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- ew. do podania szparagi, grillowany boczek, podsmażona szynka parmeńska, bita śmietana, zioła
Czas przygotowania:
ok. 30 min
Przygotowanie:
Obieramy topinambur i ziemniaki. Topinambur na czas obierania możemy wrzucać do wody z sokiem z cytryny lub octem, żeby nie ściemniał.
Kroimy warzywa w kawałki tej samej wielkości, żeby równo się gotowały. Gotujemy je w osolonej wodzie, aż zmiękną.
Miksujemy. Wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku pieprzem i świeżo utartą gałką muszkatołową.
Jako dodatki możecie podsmażyć boczek lub szynkę parmeńską, zblanszować szparagi, ubić bitą śmietanę z odrobiną soku z buraka lub po prostu posypać ulubionymi świeżymi ziołami.
Jeśli używacie szparagów, wodę z ich blanszowania możecie dodać do gotowania topinamburu i ziemniaków.
Smacznego