Jajko w koszulce ze szparagami i sosem holenderskim

Jajko w koszulce ze szparagami i sosem holenderskim

Dodano:   /  Zmieniono: 
Jajko w koszulce ze szparagami i sosem holenderskim
Jajko w koszulce ze szparagami i sosem holenderskim
Jajka w koszulce to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia. W tym przypadku ze szparagami, ale dodatki możecie zmieniać w zależności od pory roku. Jajko w koszulce możecie też dodać jako dodatek do zupy lub dania głównego.

Składniki (2 porcje):

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80g masła
  • sok z jednej cytryny
  • szparagi
  • 2 kromki ciabatty lub jakiegokolwiek chleba
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki octu
  • oliwa

Czas przygotowania:

ok. 15-20 min

Przygotowanie:

W garnku gotujemy wodę z octem (może być ocet winny). Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień tak, aby woda miała ok. 60 stopni.

Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce, które wyrzucamy. Szparagi grillujemy na patelni grillowej (ewentualnie może być zwykła) ok. 3 minut tak, by delikatnie zmiękły.

Rozpuszczamy masło.

Żółtka ucieramy na parze z sokiem z cytryny, solą i pieprzem (najlepiej białym).  Powoli dodajemy stopione masło ciągle mieszając. Sos holenderski powinien być kremowy i gęsty.

Ciabattę lub zwykły chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy.

Szczypiorek siekamy.

Do wody z octem wbijamy ostrożnie jajka. Delikatnie mieszamy wodę łyżką tak, aby woda się "kręciła". Jajka gotujemy ok.4 minut. Wyjmujemy je delikatnie łyżką cedzakową.

Jeśli nie zdążyliście przygotować innych składników a chcecie żeby jajka były ciągle ciepłe, możecie włożyć je do wody z zimną wodą i lodem, aby przerwać gotowanie, a tuż przed podaniem włożyć je na chwilę do gorącej wody, w której się gotowały.

Na talerzu układamy szparagi. Na nich ugotowane jajka. Polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy szczypiorkiem i grzankami.

Czytaj także