Składniki (2 porcje):
- 2 dzwonka z łososia
- 8 szparagów
- 4 rzodkiewki
- 2 garści rukwi wodnej
- szczypiorek
- sól
- wędzona słodka papryka
- pieprz
- ocet winny
- oliwa
- cukier puder
Czas przygotowania:
ok. 20 min
Przygotowanie:
Dzwonka łososia myjemy, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Polewamy oliwą i dokładnie wcieramy w rybę przyprawy.
Rozgrzewamy patelnię grillową.
Warzywa myjemy i osuszamy.
Rzodkiewki kroimy w bardzo cienkie plasterki. Szczypiorek drobno siekamy.
Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce i wyrzucamy.
Następnie przy pomocy obieraczki do warzyw robimy ze szparagów długie i cieniutkie plasterki.
W szklance lub miseczce mieszamy 2 łyżeczki octu winnego, 2 łyżeczki cukru pudru, szczyptę soli i 1 łyżeczkę oliwy.
Na rozgrzaną patelnię układamy łososia. Grillujemy go ok. 2 minut z każdej strony, tak żeby na wierzchu było widać brązowe ślady od patelni, a w środku wciąż pozostał soczysty.
Warzywa mieszamy z sosem.
Wszystko nakładamy na talerz i smacznego ;)