Możecie użyć też korpusu z kaczki upieczonej wcześniej, a przyprawy, które są wymienione w przepisie podsmażyć i dodać do wody razem z korpusem i dalej postępować zgodnie z przepisem. Rosół ten idealnie rozgrzewa.
Składniki:
- korpus kaczki
- włoszczyzna
- sól
- pieprz
- chilli w proszku
- kolendra w proszku
- imbir w proszku
- kumin w proszku
- cynamon
- brązowy cukier
- kilka liści limonki
- ocet ryżowy
- 50ml sosu sojowego
- makaron taki jak lubimy
- dymka
Czas przygotowania:
ok. 5-6 h
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Korpus kaczki nacieramy przyprawami (każdej po 1-2 łyżki)oprócz cukru i pieczemy ok. 2 godzin.
Włoszczyznę obieramy i wrzucamy do garnka. Przekładamy też upieczony korpus kaczki.
Dodajemy liście limonki, sos sojowy, cukier, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin. Na koniec gotowania dodajemy ocet ryżowy. Doprawiamy do smaku. Smaki: ostry, słodki, słony i kwaśny, powinny być zrównoważone.
Wyjmujemy korpus z rosołu i oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy z powrotem do rosołu, a kości wyrzucamy.
Gotujemy makaron np ryżowy. Gotowy rosół posypujemy posiekaną dymką.