Przepis ten możesz modyfikować!
Aby upiec kakaowe muffiny - do ciasta dodajemy 2 łyżki kakao.
Aby upiec muffiny z nadzieniem - do foremek nakładamy połowę ciasta, następnie wkładamy nadzienie (np. dżem, czekoladę, owoce, pokruszone batony, orzechy itp.) i przykrywamy pozostałą częścią ciasta.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- 1/3 szklanki oleju
Czas przygotowania:
ok. 30 min
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy wszystko niezbyt dokładnie. Im więcej grudek, tym smaczniejsze wyjdą muffiny:)
W formę do pieczenia muffinów wkładamy papilotki ( czyli papierowe foremki). Każdą foremkę uzupełniajmy ciastem do 3/4 wysokości.
Muffiny pieczemy przez 20 minut w temperaturze 205-210 stopni, aż uzyskają złocisty kolor, a ich wierzch stanie się chrupiący.