Muffiny – przepis podstawowy

Muffiny – przepis podstawowy

Dodano:   /  Zmieniono: 
Muffiny
Muffiny

Przepis ten możesz modyfikować!

Aby upiec kakaowe muffiny - do ciasta dodajemy 2 łyżki kakao.

Aby upiec muffiny z nadzieniem - do foremek nakładamy połowę ciasta, następnie wkładamy nadzienie (np. dżem, czekoladę, owoce, pokruszone batony, orzechy itp.) i przykrywamy pozostałą częścią ciasta.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki oleju

Czas przygotowania:

ok. 30 min

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy wszystko niezbyt dokładnie. Im więcej grudek, tym smaczniejsze wyjdą muffiny:)

W formę do pieczenia muffinów wkładamy papilotki ( czyli papierowe foremki). Każdą foremkę uzupełniajmy ciastem do 3/4 wysokości.

Muffiny pieczemy przez 20 minut w temperaturze 205-210 stopni, aż uzyskają złocisty kolor, a ich wierzch stanie się chrupiący.

Czytaj także