Zapiekany omlet z chorizo i kozim serem

Zapiekany omlet z chorizo i kozim serem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zapiekany omlet z chorizo i kozim serem
Zapiekany omlet z chorizo i kozim serem
Zapiekany omlet z chorizo i kozim serem to porządna dawka energii na początek dnia. Tak naprawdę do tego omletu możesz dodać co tylko lubisz.

Składniki

(porcja na 2-3 osoby):

  • 5 jajek
  • 50g sera koziego
  • 1 pomidor
  • 1 szalotka
  • garść liści bazylii
  • łyżeczka masła
  • 1 kiełbaska surowego chorizo (ok. 10cm)
  • garść tartego cheddara

Czas przygotowania:

ok. 15-20 min + czas na nagrzanie piekarnika

Przygotowanie:

Do przygotowania tego omletu potrzebujemy patelnię, którą można włożyć do piekarnika.

Na początku włączamy piekarnik na 200 stopni (grzanie z góry).

Patelnię stawiamy na średnim ogniu.

Szalotkę kroimy drobno i wrzucamy na patelnię razem z masłem. Delikatnie szklimy.

Z chorizo zdejmujemy skórę i kroimy w 1cm kostkę. Dorzucamy do szalotki i czekamy aż się zrumieni.

W tym samym czasie w misce rozbijamy jajka. Roztrzepujemy. Solimy i pieprzymy. Dodajemy posiekaną bazylię i starty cheddar. Mieszamy dokładnie.

Wlewamy na patelnię masę jajeczną (ciągle stoi na średnim gazie).

Rozrzucamy równomiernie po patelni pokrojonego w kostkę pomidora i ser kozi.

Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. 

Gotowy omlet możemy posypać rzeżuchą lub ulubionymi ziołami.

Czytaj także