Lasagne warzywna z cheddarem

Lasagne warzywna z cheddarem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Lasagne warzywna z cheddarem
Lasagne warzywna z cheddarem
Lasagne warzywna to zupełnie nowa odsłona najbardziej znanej lasagne bolognese. Jest lżejsza i wegetariańska.

Składniki:

  • ricotta 0,5 kg
  • jogurt grecki 400 g
  • 0,5 kg bobu
  • 350 g fasolki szparagowej
  • ½ opakowania anchois
  • czosnek
  • parmezan
  • dymka
  • makaron lasagne
  • sól
  • pieprz
  • mięta
  • cytryna
  • kwiaty cukinii lub dyni

Czas przygotowania:

ok. 40 min

Przygotowanie:

Obgotowujemy bób i fasolkę al dente.

Do dużej miski wrzucamy anchois, wyciskamy czosnek, wrzucamy obgotowany bób. Rozgniatamy trochę. Dodajemy posiekaną miętę, skórkę i sok z cytryny, obgotowaną fasolkę pokrojoną w 2cm kawałki, posiekaną dymkę, ricottę, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy. Dodajemy tyle wody żeby miało kremową konsystencję.

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy warstwami przygotowany sos, starty parmezan i makaron. Ostatnią warstwę posypujemy startym cheddarem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni ok. 20 minut.

Po tym czasie na wierzchu układamy kwiaty cukinii lub dyni. Skrapiamy oliwą i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.

Czytaj także