Składniki:
- 400g filetu z łososia ze skórą
- 250g topinamburu
- 2 garści rzeżuchy
- łyżka startego parmezanu
- łyżka płatków migdałowych
- sok z połowy cytryny
- łyżka masła
- 50ml śmietany 30%
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- kiełki do dekoracji
Przygotowanie:
Obieramy topinambur, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy aż będą miękkie.
W tym czasie do wysokiego naczynia wrzucamy rzeżuchę, płatki, migdałowe, parmezan, wyciskamy ząbki czosnku, wlewamy sok z cytryny i miksujemy blenderem stopniowo dolewając oliwy aż do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji pesto. Solimy do smaku.
Filety z łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy z obu stron oliwą, a następnie solimy i pieprzymy.
Łososia układamy na rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Smażymy ok. 4 minut z jednej strony i 1minutę z drugiej strony.
Ugotowanego topinambura odlewamy. Dodajemy masło i śmietanę. Dokładnie ugniatamy lub miksujemy blenderem na gładkie puree.
Wykładamy puree i łososia na talerz. Polewamy przygotowanym pesto. Układamy kiełki do dekoracji.