Cudowna lekka, letnia sałatka. Smakuje cudownie tylko wtedy, kiedy jest sezon na pomidory.
Mozzarellę bufala z bawolego mleka możecie zastąpić zwykłą.
Składniki:
- kilka pomidorów różnych odmian
- mozzarella bufala
- 2-3 malutkie cukinie
- sól, pieprz
- chilli
- oliwa
- ocet winny
Czas przygotowania:
ok. 30 min
Przygotowanie:
Duże pomidory kroimy w plastry, mniejsze na cząstki. Solimy i zostawiamy na 15 minut na sitku do odsączenia.
Cukinię obieraczką tniemy w bardzo cienkie plastry.
Pomidory przekładamy do miski, posypujemy pokruszonym chilli (można użyć świeżego) i pieprzem, polewamy oliwą i octem winnym. Można dodać ulubione zioła np. suszone oregano.
Dodajemy cukinię i lekko mieszamy.
Mozzarellę układamy na talerzu i posypujemy chilli.
Obok wykładamy sałatkę. Na wierzchu rozrzucamy kilka listków świeżej bazylii.
Całość polewamy oliwą.