Mus czekoladowy z bitą śmietaną

Mus czekoladowy z bitą śmietaną

Dodano:   /  Zmieniono: 
Mus czekoladowy
Mus czekoladowy
Mus czekoladowy to świetny deser, jest lekki i puszysty. Możesz spróbować go też zrobić z białej czekolady.

Składniki:

  • 250g czekolady 60-70%
  • 30g miękkiego masła
  • 50g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 400ml śmietany 30-36%
  • szczypta soli

Czas przygotowania:

ok. 30 min

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski, którą umieszczamy na garnku z gotującą wodą. Po rozpuszczeniu zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Potem miksujemy z miękkim masłem.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder ciągle miksując.

W osobnej misce ubijamy 300ml śmietany.

Do przestudzonej i zmiksowanej czekolady z masłem dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając.

Następnie łopatką powoli dodajemy bitą śmietanę, a na końcu pianę z białek delikatnie mieszając.

Możemy podawać od razu lub zostawić w lodówce na 1-2 godziny.

Przed podaniem ubijamy resztę śmietany i dekorujemy nią mus, który możemy podać w małych szklaneczkach lu miseczkach.

Na wierzchu możemy posypać wiórkami czekolady lub pokruszonymi orzechami.

Czytaj także