Składniki:
- 250g czekolady 60-70%
- 30g miękkiego masła
- 50g cukru pudru
- 3 jajka
-
400ml śmietany 30-36%
- szczypta soli
Czas przygotowania:
ok. 30 min
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski, którą umieszczamy na garnku z gotującą wodą. Po rozpuszczeniu zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Potem miksujemy z miękkim masłem.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder ciągle miksując.
W osobnej misce ubijamy 300ml śmietany.
Do przestudzonej i zmiksowanej czekolady z masłem dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając.
Następnie łopatką powoli dodajemy bitą śmietanę, a na końcu pianę z białek delikatnie mieszając.
Możemy podawać od razu lub zostawić w lodówce na 1-2 godziny.
Przed podaniem ubijamy resztę śmietany i dekorujemy nią mus, który możemy podać w małych szklaneczkach lu miseczkach.
Na wierzchu możemy posypać wiórkami czekolady lub pokruszonymi orzechami.