Składniki (2 porcje):
- 2 piersi kaczki
- 6 ziemniaków
- 100g masła
- 1/2 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- kieliszek wina ( my użyłyśmy Sangrii)
- oliwa
Czas przygotowania:
ok. 30 min
Przygotowanie:
Skórę kaczki nacinamy ukośnie w odstępie 1 cm. Solimy i pieprzymy z obu stron. Nacieramy oliwą. Nagrzewamy patelnię.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi kaczki skórą do dołu. Na średnim ogniu obsmażamy do momentu, kiedy skórka będzie przyrumieniona i chrupiąca, a prawie cały tłuszcz spod niej się wytopi. Trwa to ok. 10 minut.
Następnie odwracamy kaczkę i obsmażamy ok. 1 minuty żeby mięso się zrumieniło. Wlewamy na patelnię wino, dodajemy 1-2 łyżki masła. Dusimy jeszcze ok. 3-5 minut.
Kaczkę zdejmujemy z patelni i zostawiamy, żeby odpoczęły. W tym czasie odlewamy ziemniaki. Dodajemy do nich mleko, pozostałe masło, pieprz i świeżo tartą gałkę muszkatołową. Dokładnie ugniatamy.
Puree wykładamy na talerz robiąc w nim zagłębienie. Kaczkę kroimy na 1-2 cm plastry. Układamy na puree. Całość polewamy sosem winno-maślanym, który pozostał na patelni.