Doradę możecie zastąpić dowolną rybą, np. makrelą, okoniem, pstrągiem.
Jeśli chcecie, aby wasz posiłek był bardziej sycący – ugotujcie sobie np. ziemniaki w mundurkach i podajcie je ze świeżym koperkiem.
Składniki (2 porcje):
- 2 dorady
- 6 małych marchewek
- 8-10 szparagów
- 4 łyżki gęstego jogurty
- 3 rzodkiewki
- skórka i sok z 1 cytryny
- kilka liści bazylii
- sól
- pieprz
- oliwa
- 2 łyżeczki harrisy
Czas przygotowania:
ok. 20 min
Przygotowanie:
Oskrobane i oczyszczone ryby posypujemy solą, pieprzem i nacieramy harrisą.
Rzodkiewkę ścieramy na tarce. Liście bazylii siekamy. Mieszamy wszystko z jogurtem i sokiem i skórką z cytryny. Doprawiamy solą do smaku.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę.
Wrzucamy warzywa i ryby. Smażymy ok.2-4 minut z każdej strony ( w zależności od wielkości ryby) aż skórka będzie chrupiąca, a warzywa lekko zmiękną.
Wykładamy wszytko na talerz, polewamy sosem jogurtowym. Idealny, lekki obiad na gorące dni
Smacznego