Przekąska idealna

Przekąska idealna

Dodano: 
Hummus
Hummus

Smak!

Potrawa musi mieć smak. Tak, piszę taki banał, bo właśnie wróciłam z mojej „ulubionej” stołówki w pracy i szukam smaku, którego niestety w mojej potrawie nie znalazłam. Smak wyszedł. Mam nadzieję, że znajdę go dzisiaj wieczorem w swojej kuchni robiąc przekąskę idealną czyli humus.

Hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki pasty tahini (pasta sezamowa)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra papryka
  • Woda przegotowana lub mineralna niegazowana

Odsączoną ciecierzycę wsypać do naczynia, w którym będziemy miksować pastę. Dodać pokrojony czosnek, pastę tahini i przyprawy. Następnie zalać oliwą z oliwek i wodą, z tym że dajemy więcej oliwy niż wody. Należy uważać z ilością wody i oliwy, żeby humus nie wyszedł za rzadki. Całość miksujemy, ewentualnie dolewamy trochę wody bądź oliwy, żeby osiągnąć konsystencję gęstego musu.  Humus podajemy z ciepłym chlebkiem pita albo z grzankami.

Bon Appétit,
Ola

Źródło:

Czytaj także