Mini bezy z hibiskusem

Mini bezy z hibiskusem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Mini bezy z hibiskusem
Mini bezy z hibiskusem

Składniki

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 240 g Cukru drobnego do pieczenia marki Polski Cukier
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu
dodatkowo:
  • 3-4 łyżki kwiatów hibiskusa
  • ok. 2 łyżek wody
  • Cukier Puder marki Polski Cukier do oprószenia po upieczeniu

Przygotowanie

Jajka myjemy, wycieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Robimy to bardzo starannie.

W szklanym naczyniu lub metalowej misce zaczynamy ubijać białka – najlepiej mikserem. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy od niewielkich obrotów.

Gdy białka zaczną się pienić, małymi partiami (nawet po łyżce) dodajemy cukier – cały czas miksując i zwiększając obroty.

Białka ubijamy nawet kilkanaście minut. Powinny być sztywne i lśniące. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki i łyżkę octu.

Kwiaty hibiskusa mielimy w młynku, przesiewamy przez drobne sitko i mieszamy z wodą.

Po jednej łyżeczce dodajemy hibiskus do piany z białek. Po dodaniu hibiskusa do piany z białek delikatnie, jednym ruchem mieszamy białka. Nie możemy ani zbyt gwałtownie, ani zbyt długo mieszać ubitych już białek, gdyż mogą się napowietrzyć i opaść.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem/papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni.

Ubite białka z hibiskusem nakładamy do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia wyciskamy niewielkie bezy.

Bezy suszymy najpierw przez 30 minut w 120 stopniach, a następnie 1 godzinę w 100 stopniach.

Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.

Po tym czasie zostawiamy bezy w piekarniku na kilka godzin.

Przed podaniem oprószamy bezy Cukrem Pudrem.

Czytaj także