Ciasto marchewkowe pachnące piernikiem

Ciasto marchewkowe pachnące piernikiem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe / Źródło: Fotolia / Autor: voltan

Składniki:

Ciasto
  • 2 jajka
  • 200 g Cukru Białego
  • 150 ml oleju
  • 200 g marchewki (1 większa marchew)
  • 50 g migdałów (ewentualnie orzechów
  • 4 krążki ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Spód
  • 10 pierników oblanych czekoladą z nadzieniem + łyżka masła
  • Cukier Puder – do oprószenia po upieczeniu

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do misy i ubijamy mikserem. Dodajemy cukier i całość miksujemy. Powoli dolewamy olej, miksujemy.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ananasa kroimy na kawałki i wraz z wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami dorzucamy do misy. Całość mieszamy.

Dodajemy mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz sól - miksujemy na małych obrotach.

Czekoladowe pierniki siekamy nożem i mieszamy z masłem.

Blaszkę do pieczenia (20×25) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy naszą piernikową masę, a na nią wylewamy przygotowane ciasto.

Całość pieczemy 1 godzinę w 150 stopniach. Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Czytaj także