Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe

Składniki:

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka Cukru Białego marki Polski Cukier
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dwa kubki jagód
  • Cukier Puder marki Polski Cukier – do posypania po upieczeniu ciasta

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodajemy jajka, olej, cynamon oraz jogurt i miksujemy całość na gładką masę. Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do formy wylewamy ciasto.Na ciasto nakładamy umyte wcześniej jagody.

Ciasto pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu ciasto oprószamy Cukrem Pudrem.

Czytaj także