Ciastka czekoladowe z mąki migdałowej z kajmakiem

Ciastka czekoladowe z mąki migdałowej z kajmakiem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Ciastka czekoladowe
Ciastka czekoladowe
Składniki na blaszkę – ok. 12 sztuk

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 90 g mąki migdałowej
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 100 g cukru brązowego marki Polski Cukier
  • 1 jajko
  • ok. 10 łyżek masy kajmakowej
  • Cukier Puder marki Polski Cukier – do oprószenia po upieczeniu wraz z kakao

Przygotowanie:

50 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

50 g gorzkiej czekolady siekamy.

Mąkę mieszamy wraz z kakao, sodą, solą i cukrem.

Dodajemy masło, jajko oraz rozpuszczoną czekoladą i miksujemy mikserem.

Dodajemy posiekaną czekoladę, łączymy całość.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze za pomocą łyżki układamy porcje ciastek – zachowując odległości. Konsystencja ciasta jest dość luźna.

Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Po wyjęciu ciastka będą miękkie. Należy je odstawić do całkowitego ostygnięcia – wtedy stwardnieją.

Przed podaniem na każde ciastko nakładamy łyżeczkę kajmaku. Ciastka oprószamy kakao i Cukrem Pudrem.

Czytaj także