Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 90 g mąki migdałowej
- 30 g gorzkiego kakao
- 1 łyżeczki sody
- 1 łyżeczki soli
- 50 g masła
- 100 g cukru brązowego marki Polski Cukier
- 1 jajko
- ok. 10 łyżek masy kajmakowej
- Cukier Puder marki Polski Cukier – do oprószenia po upieczeniu wraz z kakao
Przygotowanie:
50 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
50 g gorzkiej czekolady siekamy.
Mąkę mieszamy wraz z kakao, sodą, solą i cukrem.
Dodajemy masło, jajko oraz rozpuszczoną czekoladą i miksujemy mikserem.
Dodajemy posiekaną czekoladę, łączymy całość.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze za pomocą łyżki układamy porcje ciastek – zachowując odległości. Konsystencja ciasta jest dość luźna.
Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Po wyjęciu ciastka będą miękkie. Należy je odstawić do całkowitego ostygnięcia – wtedy stwardnieją.
Przed podaniem na każde ciastko nakładamy łyżeczkę kajmaku. Ciastka oprószamy kakao i Cukrem Pudrem.

