Placuszki z kaszy jaglanej

Placuszki z kaszy jaglanej

Dodano:   /  Zmieniono: 
Placuszki z kaszy jaglanej
Placuszki z kaszy jaglanej Źródło: Anna Kurzyna

Składniki

  • 100g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie

  1. Kaszę ugotować do miękkości (nawet można ciut rozgotować), osolić do smaku.
  2. Cebulę posiekać na drobno, zeszklić na maśle. Marchewkę zetrzeć na tartce, paprykę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Dodać do cebuli, podlać wodą/bulionem i udusić do miękkości.Osolić do smaku.
  3. Ugotowaną kaszę, uduszone warzywa, jajka, obie mąki i przyprawy wymieszać razem.
  4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placuszki i smażyć na złoto z obu stron.

Podawać z dowolnym sosem - u mnie z pieczarkowym.