Składniki
- 100g kaszy jaglanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 duża marchew
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie
- Kaszę ugotować do miękkości (nawet można ciut rozgotować), osolić do smaku.
- Cebulę posiekać na drobno, zeszklić na maśle. Marchewkę zetrzeć na tartce, paprykę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Dodać do cebuli, podlać wodą/bulionem i udusić do miękkości.Osolić do smaku.
- Ugotowaną kaszę, uduszone warzywa, jajka, obie mąki i przyprawy wymieszać razem.
-
Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placuszki i smażyć na złoto z obu stron.
Podawać z dowolnym sosem - u mnie z pieczarkowym.
Źródło: Anna Kurzyna