Pęczak zagościł u mnie po raz pierwszy, ale już dzisiaj wiem, że na dobre. Miałam okazję jeść wspaniałą sałatkę z wykorzystaniem pęczaku w Brukseli, w Restauracji Colmar, jeśli kiedyś będziecie niedaleko, musicie koniecznie zajrzeć
Składniki
- 150 g polędwiczki wieprzowej
- woreczek kaszy pęczak, jęczmiennej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy, odsączonej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 łyżki sosu arrabiata lub innego sosu z dodatkiem chilli
- sól do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, kroimy na cienkie plastry, a następnie w paski.
Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i błonek kroimy w kostkę razem z czosnkiem. Gotujemy kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie obsmażamy czosnek, dodajemy paski polędwiczki i paprykę, gdy mięso będzie miękkie dodajemy sos arrabiata oraz cieciorkę, słodką paprykę i oregano, mieszamy, doprawiamy do smaku, po chwili gasimy płomień.
Podajemy na ciepłej kaszy, układamy na wierzchu pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Źródło: Aneta Klimecka