Skład
-
300 gram ryżu
-
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
-
15 sztuk obranych krewetek Black Tiger
-
1 czerwona papryczka chilli
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka masła
-
3 łyżki oliwy
-
1/2 łyżeczki papryki ostrej
-
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
-
1 łyżeczka kurkumy
-
3 listki laurowe
-
4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
natka pietruszki
Zaczynamy
Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy ryż, , dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko podsmażamy przez około 3-4 minuty. Następnie zalewamy wlewamy na patelnię bulion, dodajemy papryki w proszku, kurkumę, listki laurowe, i sos pomidorowy. Całość gotujemy aż ryż zmięknie i nabierze konsystencji risotto. Wówczas wykładamy na patelnię krewetki, przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze przez około 6minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.