Otyłość u dzieci. Najbardziej szkodzi nadmiar soli i cukru

Otyłość u dzieci. Najbardziej szkodzi nadmiar soli i cukru

Dodano:   /  Zmieniono: 9
dziecko otyłość fot. kwanchaichaiudom/fotolia.pl
W potrawach dla dzieci nie powinno się nadużywać soli i cukru – podkreślają dietetycy. Najmłodszych trzeba przyzwyczajać do naturalnego smaku warzyw, owoców i przygotowywanych na ich bazie przekąsek. Dlatego gotowe dania w słoiczkach nie są przez producentów doprawiane i pozornie mogą wydawać się mdłe. Nadmiar soli i cukru jest jednak niezwykle szkodliwy dla organizmu malucha.

– Badania Instytutu Żywności i Żywienia w ramach projektu „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” pokazują, że już 22,3 proc. dzieci w Polsce (30 proc. na Mazowszu) ma problemy z otyłością. Jest to konsekwencja tego, jak wygląda żywienie dzieci od najmłodszych lat. Dieta dziecka zawiera zbyt dużą ilość soli i cukru w wieku dziecięcym powoduje powstawanie chorób dietozależnych typu nadciśnienie i cukrzyca, a w wieku dorosłym przekłada się na problemy ogólnoustrojowe – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Sylwia Lenartowicz, dietetyk, edukator żywieniowy programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”.

Gotowe zupki, obiadki i inne przekąski dla niemowląt rodzicom wydają się bez smaku, a desery niewystarczająco słodkie. Dietetycy tłumaczą jednak, że niemowlę ma zupełnie inne potrzeby niż człowiek dorosły, a smak to tylko kwestia przyzwyczajenia.

– Dzieci preferują smak słodki. Wynika to z tego, że wody płodowe w łonie matki mają słodki smak, mleko matki również ma lekko słodki smak. To my uczymy dzieci smaku słonego. Próbując jakieś jedzenie, mówimy: „Nie, to jest niedobre” i doprawiamy, dosalamy, dodajemy przypraw, a nasze dziecko tego w ogóle nie potrzebuje. Ono nie czuje tego smaku. Ale jeśli nauczymy go jeść słodkich i słonych potraw, to będzie już od nas tego wymagało – tłumaczy Sylwia Lenartowicz.

Niewielkie ilości soli można dodawać do posiłku dziecka po 10. miesiącu życia. Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą jednak, że nerki malucha niezbyt dobrze radzą sobie z solą, bo razem z nią wchłaniana jest też woda, której nadmiar zatrzymuje się w organizmie. Może to prowadzić do poważnych chorób, nawet już u kilkulatków.

– Nam się wydaje, że tylko dodajemy sól, gotując ziemniaki, ryż, makaron, a to tak naprawdę nie jest wszystko. Sól jest wszędzie, w każdym produkcie, w wędlinie, w ogórkach kiszonych, w kapuście, we wszystkich produktach, które są przetworzone, tak samo jest z cukrem – podkreśla Sylwia Lenartowicz.

W przypadku dzieci w wieku przedszkolnym warto ograniczyć spożycie cukru do ilości zawartej w czterech porcjach owoców dziennie, w tym również suszonych. Zastępowanie zdrowych i pełnowartościowych przekąsek wysokokalorycznymi batonikami czy słonymi chipsami może mieć poważne konsekwencje.

– Rekomendowana ilość spożycia soli przez dzieci w wieku przedszkolnym nie powinna być wyższa niż 2 gramy dziennie, czyli mniej niż pół łyżeczki. Musimy niwelować do minimalnych ilości tę sól, która znajduje się w produktach i tę dodaną do pożywienia. Trzeba unikać wędlin wysokoprzetworzonych i parówek – dodaje Sylwia Lenartowicz.

Smak potrawom dla dzieci lepiej nadawać poprzez zioła: tymianek, majeranek, natkę pietruszki, szałwię, koperek, cynamon czy wanilię.

Czytaj także

 9
  • Grażyna IP
    Super sprawa jak dla mnie to koktajlewarzywne.pl , moje dzieci bardzo chetnie piją. Ograniczam chemie i spozycie cukru, wiadomo zdarza się - nie można dzieciakom wszystkiego odmawiać. Ale staram się to wszystko odpowiednio zbilansować.
    Dodaj odpowiedź 1 0
      Odpowiedzi: 0
    • pawelo IP
      No, poniżej Se pogwarzyli. Witajcie fastwoody w Polsce, a telewizory zostawcie w spokoju, bo nic ciekawego tam nie ma w programach. Jeszcze raz- Witajcie fudy i chipsy, no i chemicznie leczone kurtki, wieprzowina. Kiedyś żeby kurczaka wrzucić do garnka, trzeba było ganiac po podwórku minimum 4miesiace. A dzisiaj 2tygodnie po hemioterapii trafia w gra. Wszystko co rzeźbę na drożdżach tak szybko nie rośnie.
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 0
      • azazis IP
        ja tez byłem ciągle gruby i głodny, 4 lata siłowni zwiększenie masy mięśni mogę żreć co chcę i tłuszcz w normie, jak przesadzę z  żarciem 2 tygodnie diety białkowej i siłownia tylko trzeba ruszyć 4 litery z kanapy, fakt łatwo schudłem jak wyjechałem ze stanów i to amerykańskie żarcie się skończyło
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 0
        • Nadwaga ale glodny IP
          Zre od rana do wieczora ciagle glodne nie wstanie z kanapy i tylko gapi sie w telewizje i wkusza chrupki i cukierki ciastka i czekolade i narzeka
          Dodaj odpowiedź 2 1
            Odpowiedzi: 0
          • czarnowidz IP
            Gdyby byli na diecie mirabelkowo -szczawiowej to wyglądaliby normalnie
            Dodaj odpowiedź 3 6
              Odpowiedzi: 1

            Czytaj także