Na miażdżycę – pomidory

Na miażdżycę – pomidory

Dodano: 
Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na świecie (fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na świecie. Naukowcy z Uniwersytetu Kioto w Japonii odkryli, że zawierają one związki mogące powstrzymać rozwój chorób układu krążenia, a także pomóc w odchudzaniu.
Zawarty w pomidorach kwas 9-okso-oktadekadienowy zapobiega powstawaniu zaburzeń w metabolizmie tłuszczów, czyli dyslipidemii. Według doktora Teruo Kawada codzienne spożywanie pomidorów, soku pomidorowego lub przecieru może pomóc w walce z chorobami układu krążenia, otyłością czy zaburzeniami w metabolizmie tłuszczów. Wyniki badań opublikowano w dzienniku „Molecular Nutrition & Food Research”.

Pomidory są także cennym źródłem witamin i substancji odżywczych. Zawierają witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Dostarczają także składniki mineralne takie jak potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Pomidory są także cennym źródłem antyutleniacza – likopenu.

Warzywo to jest nieocenione w walce z otyłością. Najnowsze badania naukowców z Kioto pokazują, że powinni je jeść także ci, którzy mają problemy z miażdżycą.

ja, geniuscook.com, odzywianie.info.pl

Czytaj także