Semolina to nie kasza manna. Czym jest i dlaczego warto mieć ją w kuchni?

Semolina to nie kasza manna. Czym jest i dlaczego warto mieć ją w kuchni?

Dodano: 
Semolina
Semolina / Źródło: Shutterstock
Semolina to mąka i kasza uzyskiwane z pszenicy durum. Od zwykłej mąki różnią się tym, że są zdrowsze. Jakie właściwości ma semolina i do czego jej używać?

Semolina to mąka i kasza uzyskiwane z pszenicy durum. Jest to pszenica uznawana za najbardziej wartościową, pełna witamin i składników odżywczych. W dodatku ma niski indeks glikemiczny, mogą ją więc spożywać osoby chore na cukrzycę.

Co to jest semolina?

Semolina to drobna kasza o żółtym kolorze lub gruboziarnista mąka. Wytwarzana jest z twardej pszenicy durum, która najpierw jest osuszana, a następnie zgniatana. Pszenica ta zawiera dużo wartości odżywczych i witamin, dzięki czemu jest zdrowsza niż zwykła mąka.

Pszenicę durum ceni się na Bliskim Wschodzie już od 4000 lat. Mąka i kasza, które są z niej pozyskiwane, stanowi tam jeden z podstawowych składników diety. Wykorzystuje się ją do farszów warzywnych, zup, sałatek.

Z czasem semolinę zaczęto uprawiać również na innych kontynentach. Dziś jednym z największych jej producentów jest Kanada. Semolina znalazła szerokie zastosowanie do produkcji makaronów, klusek, placków, tortilli, a nawet budyniu. Wyróżnia je to, że nie rozgotowują się tak szybko jak produkty ze zwykłej mąki (makarony z semoliny zawsze są al dente).

Czytaj też:
Czym zastąpić mąkę pszenną? Poznaj zamienniki mąki

Czy semolina to kasza manna?

Niektórzy nazywają semolinę kaszą manną, ale to błąd. Semolina i manna to dwa różne produkty – pierwsza wytwarzana jest z twardej pszenicy, a druga ze zwykłej. Różnią się tez kolorem: semolina jest żółta, a kasza manna biała.

Właściwości semoliny

Semolina zawiera kwas pantotenowy, witaminy z grupy B, foliany, a więc składniki, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, koncentrację, odpowiadają także za lepszą kondycję włosów, skóry i paznokci. W jej składzie znajduje się również magnez, który buduje neuroprzekaźniki oraz pomaga zregenerować mięśnie.

Mąka z pszenicy durum posiada również dużo makroelementów: wapnia, żelaza, manganu, fosforu, cynku, potasu. Poprawiają one pracę układu krwionośnego, transportują tlen z płuc do narządów całego organizmu, budują kości, zapobiegają krzywicy, poprawiają pracę nerek.

Wzmacniają odporność organizmu i działają przeciwzapalnie i antywirusowo. Z tego względu semolinę poleca się osobom starszym albo rekonwalescentom.

Pszenica durum dobrze działa również na wzrok, ponieważ zawiera luteinę i witaminę E.

Czytaj też:
Co jeść zamiast ryżu i makaronu, czyli czym zastąpić węglowodany w diecie?

Mąka z pszenicy durum a cukrzyca

Semolina posiada niski indeks glikemiczny niż zwykła mąka, co oznacza, że jej spożycie nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi. Dzięki temu mogą po nią sięgać osoby, które chorują na cukrzycę. Semolina sprawdzi się jako składnik placków, naleśników, klusek, zup czy zdrowych sałatek.

Semolina a odchudzanie

Semolina posiada dużo błonnika, dlatego na długo pozostawia uczucie sytości. Poleca się ją osobom, które chcą stracić na wadze – dania z semoliny czy sałatki skutecznie zapobiegną podjadaniu między posiłkami.

Mąka z pszenicy durum a gluten

Semolina zawiera gluten, dlatego nie poleca się jej osobom, które cierpią na nietolerancję glutenu lub celiakię. Bywa jednak i tak, że osoby cierpiące na choroby trzewne dobrze tolerują semolinę. Wynika to z różnic w zawartości białek glutenowych między semoliną a zwykłą mąką pszenną.

Czy semolina jest zdrowa?

Semolina jest zdrowsza niż zwykła mąka pszenna, ale nadal nie tak zdrowa jak mąki orkiszowa, ryżowa, jaglana czy gryczana. Zawiera mniej witamin i jest bardziej kaloryczna. W 100 g ma prawie 360 kcal.

Gdzie kupić semolinę?

Mąkę i kaszę z pszenicy durum można kupić w sklepach spożywczych i tych ze zdrową żywnością. Kosztuje ona ok. 7 złotych za 1 kg. W sklepach znajdziemy również gotowy makaron z pszenicy durum.

Czytaj też:
Czy wiesz, jak zrobić bułeczki bao? Poznaj kulinarny hit z Azji

-

Czytaj także