Czym zastąpić mięso? Sprawdź, które produkty zastąpią mięso

Czym zastąpić mięso? Sprawdź, które produkty zastąpią mięso

Dodano: 
Czerwone mięso
Czerwone mięso / Źródło: Pexels / mali maeder
Czym zastąpić mięso na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej? Okazuje się, że zamienników mięsa jest całkiem dużo.

Diety wegetariańska i wegańska są zrównoważone i zapewniają organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Przechodząc na taką dietę nie powinniśmy się obawiać, że wykluczenie mięsa spustoszy nasz organizm. Wystarczy wiedzieć po jakie zamienniki mięsa sięgnąć.

Dlaczego jemy mięso?

Mięso stanowi źródło białka i witamin z grupy B. Jedząc mięso, dostarczamy organizmowi pełnowartościowe białka niezbędne do właściwego funkcjonowania układu krwionośnego, nerwowego, immunologicznego.

Mięso nie jest jednak jedynym źródłem tych białek. Jeśli więc chcemy przejść na dietę wegańską lub wegetariańską, musimy pamiętać, by włączyć do jadłospisu produkty zawierające dużą ilość białka. Na szczęście jest ich dość dużo.

Czytaj też:
Myślisz o przejściu na weganizm? Oto, co musisz wiedzieć, zanim to zrobisz

Czym zastąpić mięso?

Mięso możemy zastąpić wieloma produktami, spośród których prym wiodą rośliny strączkowe. Warto włączyć do swojej diety soję, soczewicę, fasolę. Dobrze się sprawdzą również migdały czy sezam.

Zamienniki mięsa

Soja

Soja to cenne źródło białka, aminokwasów. Zawiera też minerały, fosfor, potas, żelazo, witaminę E, witaminy z grupy B i cholinę. Z soi przygotowuje tofu, słynny twarożek, który znakomicie komponuje się z sałatkami. Na bazie soi można również przyrządzać koktajle mleczne, desery, puddingi, a nawet kotlety.

Soja ma ogromne walory zdrowotne, obniża ciśnienie krwi i cholesterol, wspomaga pracę wątroby, wzmacnia kości, zapobiega osteoporozie. Warto włączyć ją do swojej diety.

Soczewica

Soczewica ma bardzo dużo białka, ale też dużo węglowodanów. Zawiera kwas foliowy i potas, zaleca się więc, by spożywały ją kobiety w ciąży. Jest bogata też w witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, witaminę A, witaminę C, witaminę K, niacynę, błonnik. Dzięki dużej zawartości żelaza soczewica zapobiega anemii. Wspomaga również pracę układu krwionośnego, pomaga uregulować cholesterol.

Czytaj też:
Przestałeś jeść mięso? Zobacz, co może się stać

Fasola

Nie każdy wie, że fasola ma więcej białka niż mięso. Fasola zawiera dużo błonnika, ułatwia więc trawienie i chroni przed rozwojem nowotworów jelita. Jest źródłem witamin A, K, witamin z grupy B, minerałów, wapnia, fosforu, potasu. Może jednak powodować wzdęcia, dlatego nie poleca się jej kobietom w ciąży i małym dzieciom.

Z fasoli możemy przyrządzać dania obiadowe, sałatki, a nawet... piec chleb i ciasta.

Migdały

Migdały są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają nie tylko dużo białka, ale również nienasyconych kwasów tłuszczowych. To sprawia, że wzmacniają pracę układu nerwowego, zapobiegają miażdżycy i regulują poziom glikemii. Są również źródłem witamin z grupy B, zawierają witaminę K, kwas foliowy, magnez, wapń, fosfor, żelazo.

Migdały możemy wykorzystać do deserów, jogurtów, ciast, ciasteczek, sałatek.

Sezam

Sezam zawiera dużo białka, aminokwasów, żelaza, sezaminy, cynku, selenu, witaminę A, K, witaminy z grupy B i wiele innych składników odżywczych. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę układu krwionośnego i funkcjonowanie wątroby, a dzięki dużej zawartości wapnia wzmacnia zęby i kości.

Sezam możemy wykorzystać do przygotowania przepysznych kotlecików sezamowych, sałatek, ciasteczek. Będzie też znakomitym dodatkiem do past kanapkowych.

Czytaj też:
Zdrowe żywienie jest prostsze niż myślisz. Jakich zasad przestrzegać?

-

Czytaj także