Śledzik po kołobrzesku

Śledzik po kołobrzesku

Dodano: 
śledź
śledź / Źródło: Pixabay / pixel2013
Nadchodzi czas postu, a skoro post, to i śledź w menu. Wśród potraw śledziowych na uwagę zasługuje śledź po kołobrzesku, potrawa tradycyjna, znana w Kołobrzegu już od wieków.

Łatwo się domyślić, że bazą do przyrządzania tego frykasu jest śledź bałtycki, ryba drobna, dość mięsista, żyjąca w wodach Morza Bałtyckiego. Jego jędrne i zwarte mięso po marynowaniu stanie się jeszcze twardsze niż w stanie surowym. Charakterystyczny dla śledzia kwaśno-słodki smak miesza się w potrawie z nutą cebuli, pieprzu i papryki. Nie trzeba dodawać, że do jej przygotowania używamy tylko świeżych ryb, nigdy mrożonych. Po zamarynowaniu śledzie mają kolor białokremowy, a w miejscach, w których zdejmiemy skórę, srebrzysty.

Okładka tygodnika WPROST: 9/2020
Artykuł jest zamknięty
Artykuł został opublikowany w 9/2020 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także