Łuszczyca – czy trzeba przejść na konkretną dietę?

Łuszczyca – czy trzeba przejść na konkretną dietę?

Dodano: 
Łuszczyca, zdjęcie ilustracyjne
Łuszczyca, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / kikkiki
Łuszczyca jest chorobą skóry, na którą cierpi około 2-4% ludzkiej populacji. Najwięcej przypadków tej choroby występuje w krajach europejskich oraz w USA, a najniższą zachorowalność na łuszczycę notuje się w krajach afrykańskich oraz azjatyckich. Czy łuszczyca wymaga stosowania specjalnej diety?

Od wielu lat trwają intensywne badania, które mają odpowiedzieć na pytania o podłoże łuszczycy, jednak nadal nie znaleziono przyczyny tego schorzenia. Podejrzewa się, że łuszczyca związana jest zarówno z podłożem genetycznym, jak i immunologicznym. Duże znaczenie w przypadku łuszczycy mają także czynniki środowiskowe, czyli. m.in. styl życia, dieta oraz stosowanie używek. Jakie są objawy łuszczycy i w jaki sposób je łagodzić?

Co to jest łuszczyca?

Łuszczyca jest chorobą zapalną skóry, którą zaliczamy do grupy schorzeń przewlekłych. Choć jej objawy mogą wchodzić w dłuższe lub krótsze okresy remisji, to ich zanik wcale nie musi świadczyć o tym, że pozbyliśmy się naszych dolegliwości. Łuszczyca nie jest natomiast chorobą zakaźną.

Pojawieniu się łuszczycy mogą sprzyjać infekcje bakteryjne i wirusowe, przewlekły stres, zmiany hormonalne oraz zaburzenia metaboliczne i choroby dietozależne.

Objawy łuszczycy

W przypadku łuszczycy mamy do czynienia z dość charakterystycznymi zmianami w kształcie (często zlewających się ze sobą) okręgów, które umiejscowione są zazwyczaj na owłosionej skórze głowy, na łokciach, kolanach oraz np. na plecach. Początkowo zmiany te przypominają swoim wyglądem niewielką, złuszczającą się grudkę lub krostkę o ciemnoczerwonej barwie. Kiedy zmiany zaczynają się powiększać, tworzą ciemnoczerwone plamy, które widocznie odznaczają się od zdrowej skóry i są pokryte szarą łuską. Zdrapywanie zrogowaciałego naskórka powoduje, że w miejscu jego usunięcia pojawia się kropla krwi, co jest jednym z objawów odróżniających łuszczycę od innych schorzeń dermatologicznych. Zmianom łuszczycowym może towarzyszyć świąd, pieczenie oraz pękanie skóry.

Początkowo zmiany łuszczycowe mogą wystąpić na skórze głowy, dlatego często mylnie brane są za objawy łupieżu. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do innych chorób skóry głowy łuszczyca nie powoduje przerzedzenia włosów i ich nadmiernego wypadania, a chorzy na tę chorobę bardzo często wyróżniają się wyjątkowo bujną i gęstą fryzurą.

Jak leczyć łuszczycę?

Leczenie łuszczycy wymaga nie tylko odpowiedniego postępowania pielęgnacyjnego zgodnie ze wskazówkami dermatologa, ale także zmiany trybu życia. Zaostrzenie objawów łuszczycy bardzo często związane jest z niehigienicznym trybem życia, stosowaniem wysokokalorycznej i niezdrowej diety, a także otyłością, która jest również jednym z głównych czynników powodujących rozwój tej choroby.

Leczenie łuszczycy obejmuje przede wszystkim stosowanie miejscowo działających leków przeciwzapalnych np. w postaci maści i kremów. U pacjentów cierpiących na wyjątkowo agresywne postaci łuszczycy stosuje się także leczenie ogólne, ukierunkowane m.in. na redukowanie ognisk choroby, które mogą znajdować się także we wnętrzu organizmu, a nie jedynie na powierzchni skóry.

Dieta w łuszczycy

Dieta odgrywa ogromną rolę w leczeniu łuszczycy i może wpływać zarówno na częstotliwość występowania i nasilenie objawów tej choroby, jak i ogólny stan zdrowia. U chorych na łuszczycę występuje zwiększone ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, więc zdrowa dieta jest niezbędna w celu zachowania dobrego zdrowia i profilaktyki np. zawału serca.

Badania dowodzą, że w łagodzeniu objawów łuszczycy najlepiej sprawdza się dieta bogata w warzywa i owoce oraz produkty roślinne i zwierzęce, dostarczające do organizmu kwasy tłuszczowe Omega-3. W przypadku łuszczycy polecana jest przede wszystkim dieta przeciwzapalna bogata w naturalne i nieprzetworzone produkty o wysokiej jakości. Unikać trzeba przede wszystkim pokarmów inicjujących stany zapalne, czyli czerwonego mięsa, tłustych wędlin, produktów grillowanych, produktów wysoko przetworzonych, a także słodyczy, alkoholu oraz napojów gazowanych.

Dieta osoby chorej na łuszczycę powinna uwzględniać m.in. tłuste ryby, nasiona i pestki, oleje i oliwy z pierwszego tłoczenia, a także dużą ilość świeżych warzyw i owoców. Unikać trzeba wędlin, mięs i produktów garmażeryjnych, fast-foodów, konserw rybnych i mięsnych, produktów mlecznych oraz rafinowanego cukru.

Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że dieta może leczyć łuszczycę, jednak wieloletnie badania i obserwacja pacjentów pozwalają twierdzić, że może tak być. Warto pamiętać, że zdrowa dieta redukuje stany zapalne organizmu, więc na pewno okaże się wsparciem w chorobie; zdrowa dieta kluczowa jest także w procesie odchudzania, a spadek masy ciała jest jednym z czynników, które powodują stopniowe zanikanie objawów chorobowych. Kontrowersyjne zdaniem lekarzy i dietetyków jest stosowanie diety bezglutenowej, która rzekomo ma leczyć łuszczycę. Można ją wprowadzić po wcześniejszym wyryciu alergii lub nietolerancji glutenu oraz pod kontrolą dietetyka.

Czytaj także:
Choroby autoimmunologiczne. Naukowcy: stres wpływa na mikroflorę jelitową

Czytaj także