Lubisz jajka? Tak przygotowane będą zdrowsze

Lubisz jajka? Tak przygotowane będą zdrowsze

Dodano: 
Jajko
Jajko / Źródło: Unsplash / Annie Spratt
Wiele osób unika jajek lub spożywa je w bardzo ograniczonych ilościach, sporadycznie, kilka razy w miesiącu. Tymczasem jajka są bogate w składniki odżywcze. Cała sztuka polega na tym, by odpowiednio je przyrządzać. Wówczas wyjdą nam na zdrowie.

Jajko jest wyjątkowo odżywczym produktem. Skoro może „zmienić się” w kurczę, musi zawierać mnóstwo istotnych składników odżywczych. Jajka zawierają stosunkowo niewiele kalorii, ale są pełne białek, witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i różnych śladowych składników odżywczych. Jajka są dobrym źródłem biotyny, która jest ważnym składnikiem odżywczym stosowanym w metabolizmie tłuszczów i cukrów.

Jajka można gotować na wiele różnych sposobów i łatwo łączyć z innymi zdrowymi produktami, takimi jak warzywa.

Dowiedz się, ile kalorii ma jajko.

Jednak sposób przygotowania jajka może mieć wpływ na jego właściwości odżywcze. Podobnie jest sposób chowu i karmienia kur. Nawet jeśli wybierasz jajka najlepszej jakości, możesz obniżać ich właściwości, przyrządzając je w określony sposób.

Najpopularniejsze metody przyrządzania jajek

  • Gotowanie na twardo (im dłużej gotujemy, tym twardsze będzie żółtko). Zwykle wystarczy gotować jajko 10 minut.
  • Gotowanie jajka w koszulkach. Rozbija się je w gorącej wodze i gotuje około 2-3 minut.
  • Gotowanie na miękko.
  • Smażenie z jednej lub obu stron.
  • Pieczenie w piekarniku (po rozbiciu np. na blaszce lub w kokilce).
  • Jajecznica.
  • Omlet.

Czytaj także:
Uwielbiasz smażonego kurczaka? Grozi ci przedwczesna śmierć

Jak przygotowywać jajka, żeby były zdrowsze?

Warto wiedzieć, że:

  • Ugotowane białko jest łatwiejsze do strawienia niż surowe.
  • Chociaż gotowanie jajek sprawia, że ​​niektóre składniki odżywcze są bardziej strawne, może uszkodzić inne. Jedno z badań wykazało, że gotowanie jaj obniżyło zawartość witaminy A o około 17-20%. Gotowanie może również znacznie zmniejszyć ilość przeciwutleniaczy w jajach. Mimo to nadal są dobrym źródłem składników odżywczych.
  • Gotowanie jaj pozwala też zabić chorobotwórcze drobnoustroje, które mogą znajdować się na skorupce.
  • Jedno duże jajo zawiera około 212 mg cholesterolu, co stanowi 71% wcześniej zalecanego spożycia 300 mg na dobę. Dlatego też przygotowując np. jajecznicę czy omlet, warto zmniejszyć liczbę żółtek.

Jeśli lubisz jajka, pomyśl o tym, jak przygotować je w zdrowszy sposób:

  • Postaraj się ograniczyć kaloryczność jajek, poprzez wybieranie form gotowania, niewymagających tłuszczu. Gotuj, zamiast smażyć.
  • Możliwie jak najczęściej łącz jajka z warzywami. Można to zrobić w formie omletu lub quiche. Jedzenie jajek jest doskonałą okazją do zwiększenia spożycia warzyw i dodania do posiłku dodatkowego błonnika i witamin. Jeśli jednak jednocześnie chcemy ograniczyć kalorie, zrezygnujmy ze smażenia, ugotujmy jajko, a oddzielnie przygotujmy sałatkę.
  • Wybierz odpowiedni tłuszcz do smażenia. Najlepsze oleje do gotowania w wysokiej temperaturze, takie jak smażenie na patelni, to te, które pozostają stabilne w wysokich temperaturach i nie utleniają się łatwo, tworząc szkodliwe wolne rodniki. Idealnie sprawdzi się oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  • Wybieraj jajka najlepszej jakości.

Czytaj także:
Jak obniżyć poziom „złego” cholesterolu dietą?

Czytaj także