Produkty, które szkodzą sercu. Jak często po nie sięgasz?

Produkty, które szkodzą sercu. Jak często po nie sięgasz?

Dodano: 
Ból w klatce piersiowej, atak serca.
Ból w klatce piersiowej, atak serca. / Źródło: Fotolia / andriano_cz
Wszyscy chcielibyśmy cieszyć się dobrym zdrowiem, żyć długo i szczęśliwie. Niestety, każdego dnia zwiększamy nasze szanse na przedwczesną śmierć, sięgając po produkty, które szkodzą sercu.

Każdy z nas wie, że niehigieniczny styl życia zwiększa ryzyko zawału i przedwczesnej śmierci. Pierwszy lepszy przykład? Palenie papierosów. Kolejny? Brak aktywności fizycznej. Trzecim, bardzo istotnym elementem jest nasza dieta. Nie wystarczy nie palić i regularnie się ruszać, by cieszyć się dobrym zdrowiem. Do tego potrzebna jest także zdrowia dieta, czyli wartościowa i zbilansowana, pełna witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i pełnowartościowego białka. Prowadzenie takiej diety może być dla niektórych potężnym wyzwaniem, dlatego też na początek warto wykluczyć kilka produktów, które szkodzą sercu. Może tak będzie łatwiej zadbać o swoje zdrowie.

Produkty, które szkodzą sercu

  • Słone przekąski. Mają naprawdę fatalny wpływ na zdrowie. Nie tylko dlatego, że na ogół zaliczają się do żywności wysokoprzetworzonej, pełnej tłuszczu trans, ale przede wszystkim na zawartość soli. Powszechnie wiadomo, że nadmiar sodu w diecie powoduje nadciśnienie, a to natomiast znacznie zwiększa ryzyko chorób serca, udaru czy zawału. Zła wiadomość jest taka, że od soli naprawdę można się uzależnić. Im więcej jej jemy, tym więcej jej potrzebujemy, ponieważ w pewnym sensie nasze kubki smakowe przyzwyczajają się do niej. Naukowcy odkryli, że solone jedzenie pobudza apetyt, zwiększa spożycie kalorii, zwiększa częstość przejadania się, nadwagi, otyłości i chorób powiązanych.
  • Fast food to zabójca serca. W większości przypadków prawie niemożliwe jest unikanie spożywania dużych ilości soli i tłuszczu. Czasami jedyną opcją może być sałatka, ale... trzeba uważać na dressingi, które mogą być pełne kalorii, soli i tłuszczów nasyconych. Nie mówiąc już o panierowanych kawałkach mięsa, smażonych w głębokim oleju. Wysoki poziom tzw. złego cholesterolu powoduje miażdżycę, a ta może doprowadzić do niewydolności krążeniowej, powstawaniu skrzepów, niedotlenienia, udaru i zawału.Warto też wspomnieć o gęstym sosach na bazie masła czy śmietany – one również przyczyniają się do chorób serca.
  • Przetworzone mięsa, takie jak kiełbasy, parówki, wędliny kiepskiej jakości... Wszystko to zawiera bardzo dużo soli, ale także niezdrowe tłuszcze i ulepszacze smaku. Nasze serce nie lubi takiej kombinacji. Lepiej też w ogóle ograniczyć czerwone mięso, ponieważ jego częste spożywanie powoduje rozwój miażdżycy i choroby wieńcowe serca.
  • Napoje energetyczne. Dla niektórych wypicie już choćby jednej puszki może mieć poważne konsekwencje w postaci kołatania serca. Połączenie dużej dawki kofeiny i cukru nie może mieć korzystnego wpływu na serce. Gwałtownie podnosi ciśnienie i poziom cukru we krwi, a także powoduje przyspieszone bicie serca.

Jak dbać o serce?

  • Unikaj niewskazanych produktów.
  • Wysypiaj się.
  • Bądź aktywny każdego dnia.
  • Unikaj stresu lub znajdź sposób na jego redukcję.
  • Rzuć palenie i ogranicz alkohol.
  • Regularnie wykonuj podstawowe badania i mierz ciśnienie krwi.

Czytaj także:
6 objawów niedoboru potasu, które łatwo zignorować, choć są niebezpieczne

/ Źródło: Daily Health Post/Health Line/Medical News Today

Czytaj także