Gorzka czekolada – dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety

Gorzka czekolada – dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety

Dodano: 
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada / Źródło: Fotolia / Justyna Kaminska
Gorzka czekolada jest bardzo interesującym produktem – jedni sięgają po nią regularnie i cenią jej specyficzny smak, inni natomiast za nic w świecie jej nie przełkną. Gorzka czekolada ma jedną, podstawową zaletę – nie da się zjeść jej w nadmiernych ilościach, ale warto chociaż kostkę dziennie, ponieważ jej prozdrowotne właściwości są niesamowite.

Gorzka czekolada znana jest od wieków, jednak w kręgu miłośników słodkości raczej nie cieszy się popularnością. Gorzka czekolada większości z nas kojarzy się bowiem z dietą odchudzającą. I to taką pełną wyrzeczeń, żmudną i karkołomną. Do specyficznego smaku gorzkiej czekolady trzeba się po prostu przekonać. Jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnej, mlecznej czekolady, która podnosi poziom cukru we krwi, sprzyja nadwadze i otyłości, choć jedzona okazjonalnie i w niewielkich ilościach nie powinna wyrządzić krzywdy i negatywnie wpłynąć na zdrowie. Czas jednak odczarować gorzką czekoladę, by stała się nie tylko zamiennikiem zwykłej, a stałym elementem zdrowej, zbilansowanej diety.

Przeprowadzono wiele badań, które wykazały pozytywny wpływ gorzkiej czekolady na zdrowie człowieka. Oto jej kilka, prozdrowotnych właściwości:

Gorzka czekolada może obniżyć ciśnienie

Niemieccy naukowcy podawali uczestnikom badania stała porcję gorzkiej czekolady. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do pobrania 6,3 g (30 kalorii) dziennie ciemnej czekolady, zawierającej 30 mg polifenoli lub dopasowanej dawki białej czekolady, która nie zawierała polifenoli przez 18 tygodni. Pod koniec badania naukowcy odkryli, że u uczestników nastąpiło zmniejszenie ciśnienia skurczowego średnio o 5 punktów i o 2 punkty rozkurczowego. Obniżkom tym nie towarzyszyły zmiany masy ciała, stężenia lipidów ani glukozy w osoczu. Odsetek uczestników z nadciśnieniem, którzy spożywali gorzką czekoladę, spadł z 86 do 68 procent. Gorzka czekolada była jednak skuteczna u osób z umiarkowanie wysokim ciśnieniem. Uważa się, że jest tak z powodu polifenoli w kakao, substancji chemicznych, które zawierają flawanole.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie American Journal Association (JAMA).

Gorzka czekolada chroni przed miażdżycą

Jedzenie gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko miażdżycy – pogrubienia i stwardnienia tętnic – poprzez przywrócenie elastyczności tętnic i zapobieganie przyklejaniu się białych krwinek do ścian naczyń krwionośnych. Zespół badaczy z Holandii wziął pod lupę wyniki badań 44 mężczyzn w wieku od 45 do 70 lat, którzy zmagali się z nadwagą. Przez dwa okresy 4 tygodni mężczyźni musieli jeść 70 g zwykłej ciemnej czekolady każdego dnia lub 70 g specjalnie wyprodukowanej gorzkiej czekolady z wysokim poziomem flawonoidu – przeciwutleniacza naturalnie występującego w niektórych roślinach, w tym kakao. Obie czekoladki były podobne pod względem zawartości kakao. Stan zdrowia naczyniowego uczestników oceniano zarówno na początku, jak i na końcu okresu badania.

Sspożycie ciemnej czekolady obniżyło ryzyko wystąpienia miażdżycy. Jednak naukowcy odkryli, że chociaż czekolada wyższa w flawanolach zwiększyła sensoryczną stymulację u uczestników, oba rodzaje czekolady dały te same korzyści dla serca. Jednak zwiększona zawartość flawanolu wyraźnie wpłynęła na smak, a tym samym na motywację do jedzenia tych czekoladek, które przecież wielu osobom nie smakują.

Co jeszcze potrafi gorzka czekolada?

  • Dzięki dużej zawartości antyoksydantów może spowalniać procesy starzenia, wpływające m.in. na wygląd.
  • Magnez, zawarty w gorzkiej czekoladzie, jest naturalnym środkiem uspokajającym natury, a więc może pomóc ciału odpocząć i poczuć się bardziej na wschodzie.
  • Gorzka czekolada zawiera także sporo błonnika, żelaza, miedzi i manganu.
  • Podnosi poziom endorfin, które mają wpływ na nasze ogólne samopoczucie i zadowolenie.

Czytaj także:
Stłuszczenie wątroby – których sygnałów nie wolno bagatelizować?

Czytaj także

 0

Czytaj także