Naukowcy: Zdrowa dieta chroni przed utratą pamięci

Naukowcy: Zdrowa dieta chroni przed utratą pamięci

Dodano: 
Odchudzanie
Odchudzanie / Źródło: Fotolia / Maksymiv Iurii
Większość z nas zaczyna zdrowo się odżywiać, by zrzucić zbędne kilogramy. To właśnie szczupła sylwetka jest tym, co motywuje nas najbardziej. Mało to kieruje się faktem, że zdrowa dieta poprawia funkcjonowanie mózgu, a jak wynika z najnowszych badań – zmniejsza ryzyko utraty pamięci o 24 proc.

Nie od dziś wiadomo, że sposób odżywiania ma wpływ na zdrowie. Wiemy, że żywność przetworzona, bogata w cukier, sól i tłuszcze trans sprzyja rozwojowi wielu chorób, np. układu krążenia. Obawiamy się miażdżycy, cukrzycy, zawału i udaru. Decydując się na prowadzenie zdrowej diety, na ogół jednak myślimy o poprawie wyglądu. To z reguły jest naszym priorytetem, a poprawa zdrowia i ogólnego samopoczucia jest miłym dodatkiem. Niewiele osób decyduje się na zmianę nawyków żywieniowych po to, by poprawić funkcjonowanie mózgu.

Według ostatnich badań, opublikowanych w czasopiśmie „Neurology”, przestrzeganie zdrowej diety może nie tylko poprawić zdolności poznawcze, ale także obniżyć ryzyko rozwoju demencji i innych problemów z pamięcią, które pojawiają się wraz z wiekiem.

W badaniu monitorowano nawyki żywieniowe 27 860 mężczyzn i kobiet z 40 różnych krajów, oceniając jedzenie, które spożywali jako zdrowe lub niezdrowe. W tym samym czasie badacze przetestowali pamięć i umiejętności sprawnego myślenia uczestników, zaczynając od początku badania, a następnie monitorując ich zdolności po dwóch i pięciu latach.

Pod koniec badania ponad 4500 mężczyzn i kobiet doświadczyło spadku zdolności poznawczych i pamięci. Następnie naukowcy wzięli pod uwagę aktywność fizyczną, ciśnienie krwi i historię nowotworową, co pozwoliło ustalić, że ci, którzy stosowali najzdrowsze diety, byli o 24 procent rzadziej narażeni na spadek swoich zdolności poznawczych niż osoby, które odżywiały się niezdrowo.

Zła dieta niszczy mózg

To, że zła dieta może mieć negatywny wpływ na mózg, podobnie jak na inne narządy, takie jak serce, jest logiczne. Dieta bogata w cukry i tłuszcze może podnieść poziom złego cholesterolu, który uszkadza tętnice. Ten sam proces, który prowadzi do niszczenia tętnic, może prowadzić do tworzenia blaszek beta-amyloidowych w mózgu, które zostały już powiązane z chorobą Alzheimera.

Warto podkreślić, że naukowcy nie skupiali się na żadnej, konkretnej diecie. Kluczowe było stosowanie się do ogólnych zasad zdrowego odżywiania, czyli unikania produktów przetworzonych, bogatych w sól, cukier i niezdrowe tłuszcze i częstego sięgania po warzywa, owoce, nabiał, chude mięso, zboża.

Czytaj także:
Dwa zaskakujące produkty, które chronią nas przed poważną chorobą

Źródło: Daily Health Post

Czytaj także