Składniki:
- Papryka czerwona 4 szt.
- Kasza gryczana ugotowana 1,5 woreczka
- Mięso mielone 50 dag
- Cebula 2 szt.
- Pieczarki 30 dag
- Przecier pomidorowy 3 łyżki
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Tymianek
- Czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
-
Cebule obieramy i drobno siekamy w kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso mielone. Smażymy do czasu, aż mięso zmieni kolor. Przekładamy to do dużej miski.
-
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na patelni, aby się zarumieniły. Przekładamy je do miski z mięsem i cebulą.
-
Do miski z przesmażonymi składnikami dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną i całość doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do miski z farszem. Zawartość miski dokładnie mieszamy.
- Papryki dokładnie myjemy. Z każdej odkrawamy czubek i wydrążamy środek. Do papryk wkładamy farsz i przykrywamy je odkrojonym czubkiem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę wody i dodajemy pół łyżeczki przecieru pomidorowego. Dokładnie mieszamy to. Do naczynia przekładamy wszystkie papryki. Wkładamy je do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-50 min.
Źródło: Izabela Daniell