Składniki:
- 500 g mięsa od szynki wieprzowej
- kasza gryczana
- 2 cebule
- kilka pieczarek
- 1 szklankę wywaru z warzyw (ew. kostka warzywna)
- sól
- pieprz
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki papryki słodkiej
- 2 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- ewentualnie 1 łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
Dodatkowo
- plastikowy pojemnik do transportu (wersja na wynos do pracy)
Czas przygotowania
ok. 55 minut
Przygotowanie gulaszu:
Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę (rozmiar wedle uznania). Cebulę oraz pieczarki pokroić (kształt wedle uznania). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę, a następnie przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni obsmażyć mięso na złoty kolor, dodać cebulę oraz pieczarki, dolać wywar.
Całość dusić około 15 min na małym ogniu pod przykryciem.
Po 15 minutach duszenia dodać przyprawy: listek laurowy, pieprz, paprykę, ziele, przeciśnięty czosnek.
Dalej dusić do czasu aż mięs będzie wystarczająco miękkie.
Na koniec powstały sos zaprawić łyżką mąki rozrobioną z odrobiną zimnej wody (jeśli naturalny sos wydaje się zbyt rzadki) gotując dalej jeszcze około 5 minut.
Przygotowanie kaszy:
...wedle wskazań producenta z opakowania… lub:
- kaszę wsypać do wrzącej osolonej wody (2 szklanki wody na szklankę kaszy) i gotować na małym ogniu około 15 minut
- można dodać łyżeczkę oleju by kasza nie kleiła się.
- woda powinna się całkowicie wchłonąć, kaszę przemieszać i pozostawić na kilka minut pod przykryciem.
Całość świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym.
W wersji korporacyjnej można konsumować bez warzywnych dodatków uprzednio podgrzewając danie w mikrofalówce przez około 3 minuty (pełna moc), podawać na biurko bezpośrednio w plastikowym pojemniku! W czasie spożycia unikać bliskiej obecności przełożonego!
Pamiętaj, jedz tylko w miejscu do tego wyznaczonym!