Witam serdecznie, od kilku lat systematycznie biegamy, a podobno najzdrowsza dla biegacza jest kasza!
Lubimy i jaglaną, i gryczaną, i ryż, i makarony...ale dzieci już mniej.
Znalazłam sposób!
Naleśniki z mięsem i KASZĄ GRYCZANĄ!
Zajadają i nie marudzą.
Ciasto na naleśniki tradycyjne (2-3 jajka, 1,5 szklanki mleka, tyle samo wody, szklanka mąki, sól, kawałek słoniny do smażenia). Smażę z dwóch stron.
Na nadzienie potrzeba: 25 dag surowego mięsa mielonego (najczęściej cielęciny), 1 zmielona surowa papryka i 1 cebula. Wszystko to podsmażam na patelni, dodaję przyprawy: sól, biały pieprz, gałkę muszkatołową, imbir, curry i "ciut" cynamonu.
Gotowy farsz z dodanym jajkiem rozsmarowuję na upieczonych naleśnikach, składam na cztery części i przed podaniem podsmażam na oliwie na złoty kolor.
Do tego wyborne wino i...niebo w ustach.
Źródło: Barbara Kolasa