Skład
-
1 duża pierś z kurczaka
-
3 ząbki czosnku
-
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
-
szczypta ostrej papryki w proszku
-
3 ziarna jałowca
-
4 łyżeczki soku z cytryny
-
70ml oliwy z oliwek
-
200g sałaty np. karbowanej
-
kilka garści rukoli
-
2 pomidory
-
kilka zielonych oliwek
-
1 zielony ogórek
-
1/2 cebuli czerwonej
-
1 łyżeczka sosu sojowego
Zaczynamy
Myjemy mięso i oddzielamy je od błon lub kości. Do miski wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki soku z cytryny, wyciskamy trzy ząbki czosnku, wsypujemy paprykę, imbir i zmiażdżone trzy ziarna jałowca. Całość mieszamy i solimy, pieprzymy do smaku. Do miski wkładamy piersi z kurczaka i nacieramy je marynatą. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Warzywa; ogórek, pomidory, cebulę i oliwki kroimy w kawałki, wedle uznania, zaś sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Całość wraz z rukolą przesypujemy do miski. Do małego słoika lub shakera, wlewamy pozostałą część oliwy (ok. 50ml), łyżeczkę sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny i całość energicznie mieszamy, następnie oblewamy sałatkę mieszając. Zamarynowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Potrawę wraz z sałatką wykładamy na talerz. Całość dekorujemy np. świeżymi owocami jałowca.